Hva er Gurkemeie

Asiatisk krydder
Gurkemeie (Curcuma longa) stammer fra Sør-India og Indonesia, og er siden
eldgammel tid blitt brukt  som smakstilsetning, som fargestoff i tekstiler
og som medisin. Virkestoffene i gurke meie kalles curcuminoider, og det er
disse som gir gurkemeie dens gule farge. Karrypulver, som brukes mye i det
indiske kjøkken, består i hovedsak av gurkemeie og andre krydder som koriander og bukkehorn.

Curcumin best dokumentert
De viktigste curcuminoidene i gurkemeie  er curcumin, demethoxycurcumin og bisdemethoxycurcumin, som alle er kraftige antioksidanter og anti-inflammatoriske stoffer. Blant disse er curcumin best dokumentert og mest brukt. Som antioksidant er curcumin anslått å være 30 ganger så kraftig som zingeron, en antioksidant i ingefær (Zingiber officinale). Curcumins antioksidative effekt, er sammenlignbar med andre antioksidanter som vitamin C og E. Tallrike studier har vist at curcumin bekjemper frie radikaler og beskytter mot dannelse av oksidanter i kroppen. Gurkemeie synes også å fremme kroppens eget antioksidantsystem.

Brukt til behandling i årtusener
I tradisjonell kinesisk medisin brukes gurkemeie til behandling av betennelser, smerter (spesielt i ledd og muskler), urinveisplager, leverforstyrrelser og skader. Gurkemeie var også kjent blant oldtidens vestlige medisinere, og den greske urtelegen Dioscorides nevnte urten i sine skrifter fra det første århundret e.Kr. Blant de urtene som er klassifisert som krydder, er gurkemeie i våre dager en av de best utforskede med tanke på farmakologisk virkning. Finske og amerikanske forskere har i moderne tid gjort forsøk med rotter, og funnet ut at en substans i gurkemeien hindrer leverskadene som forårsakes av overdrevent alkoholinntak.

Comments are closed.